Laporkan Masalah

Semantic Features of 'Noodle' and Its Related Words

CAHYO RAMADHANI, Dr. Aris Munandar, M.Hum.

2015 | Skripsi | S1 SASTRA INGGRIS

Kata noodle memiliki pengertian yang berbeda-beda dalam kamus-kamus bahasa Inggris. Beragamnya pengertian tersebut berpengaruh terhadap beragamnya makna, dan dengan demikian berpengaruh terhadap beragamnya fitur semantik dari kata tersebut. Selebihnya, hal itu juga berpengaruh apakah suatu kata yang berkaitan dapat dianggap noodle. Untuk mengidentifikasi fitur semantik umum dari kata noodle, data yang digunakan adalah kata noodle dan pengertiannya menurut kamus The American Heritage Dictionary of the English Language (AHDEL), Cambridge Academic Content Dictionary (CACD), Funk & Wagnalls Standard Dictionary of English Language (FWSDEL), Merriam-Webster Dictionary (MWD),dan Oxford Advanced Learner's Dictionary (OALD). Untuk mengidentifikasi apakah fitur semantik umum terdapat pada kata-kata yang berkaitan dengan noodle, 39 kata yang bermakna noodle dikumpulkan dari Dictionary of Food. Data tersebut kemudian mrnggunakan analisis komponen yang berdasarkan pernyataan Lyons bahwa kata dan frasa tersusun dari komponen makna. Oleh karena itu, data dijabarkan ke dalam blok-blok fitur semantik, dan kemudian ditandai + jika fitur semantik yang dimaksud muncul, ditandai +/- jika fitur semantik yang dimaksud mungkin muncul mungkin tidak, dan ditandai - jika fitur semantik yang dimaksud tidak muncul. Hasilnya, kata noodle dalam kamus-kamus memiliki fitur-fitur umum TERBUAT DARI TEPUNG, DICAMPUR TELUR, dan BERBENTUK PITA, dengan fitur BERBENTUK PITA muncul di semua kamus, karenanya menjadi fitur semantik paling penting dari kata noodle. Fitur semantik umum ini juga sejalan dengan pengertian noodle menurut Food and Drug Administration di Amerika Serikat. Mengenai 39 kata yang berkaitan dengan noodle, 13 kata memiliki fitur semantik yang penting dari noodle, namun hanya 4 kata memiliki seluruh fitur semantik umum dari noodle, dan 11 kata tidak memiliki fitur semantik umum tersebut sama sekali. Singkat kata, katakata yang memiliki makna noodle tidak berarti memiliki fitur semantik umum dari noodle.

The word noodle has different definitions in English dictionaries. The variety of definitions influences the variety of meaning, thus the variety of semantic features of the word. Furthermore, it influences whether a related word could be considered as noodle. To identify the common semantic features of the word noodle, the data are the word noodle and its definitions in The American Heritage Dictionary of the English Language (AHDEL), Cambridge Academic Content Dictionary (CACD), Funk & Wagnalls Standard Dictionary of English Language (FWSDEL), Merriam-Webster Dictionary (MWD), and Oxford Advanced Learner's Dictionary (OALD). To identify if the common semantic features of noodle are present in noodle-related words, 39 words having the sense noodle were collected from Dictionary of Food. The data were analyzed using componential analysis based on the Lyons' statement that words and phrases are built upon sense-components. Therefore, the data are broken down into blocks of semantic features, and then marked + if the semantic feature is present, marked +/- if the semantic feature is unlikely present, and marked - if the semantic feature is not present. The result is that, the word noodle in the dictionaries has the M.F. FLOUR, M.W. EGG, and RIBBON features in common, with the RIBBON feature present in all dictionaries, thus the most important semantic feature of noodle. These common semantic features are also in line with U.S. Food and Drug Administration's definition of noodle. Regarding the 39 noodle-related words, 13 words meet the most important semantic feature of noodle, but only 4 words meet all the common semantic features of noodle, yet 11 words do not meet the common semantic features at all. In brief, words having the sense noodle do not mean they have the common semantic features of noodle.

Kata Kunci : semantic feature, componential analysis, noodle, noodle-related words

  1. S1-2015-318514-abstract.pdf  
  2. S1-2015-318514-bibliography.pdf  
  3. S1-2015-318514-tableofcontent.pdf  
  4. S1-2015-318514-title.pdf