Kinerja ekspor kayu lapis Indonesia
SONDAKH, Xaverius Christian Novitianus, Dr.Ir. Irham, MSc
2002 | Tesis | S2 Magister Manajemen AgribisnisTujuan dari penelitian ini adalah (a) untuk mengetahui peranan produksi kayu bulat (log) sebagai bahan baku utama kayu lapis, (b) untuk mengetahui posisi Indonesia sebagai negara penghasil kayu lapis, khususnya peranan ekspor kayu lapis di dunia, (c) untuk mengetahui ekspor kayu lapis Indonesia oleh negara-negara pengimpor dan faktor-faktor yang mempengaruhinya, dan (d) untuk mengetahui kemampuan (kinerja) ekspor kayu lapis Indonesia. Metode penelitian yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode deskriptif analitis. Data yang dianalisa adalah data sekunder, dikumpulkan dari berbagai sumber seperti Departemen Kehutanan & Perkebunan, Departemen Perindustrian & Perdagangan, Badan Pusat Statistik dan wawancara dengan para pelaku bisnis. Data sekunder yang diperoleh adalah hasil pencatatan yang sistematis berupa data runtut waktu (time series data) tahun 1980-2000, kemudian diolah dengan menggunakan metode analisa regresi berganda atau ordinary least square (OLS). Hasil penelitian menunjukkan bahwa (a) total produksi kayu lapis Indonesia sangat tergantung dari total produksi kayu bulat (log) Indonesia dengan demikian bila terjadi penurunan produksi pada kayu bulat maka secara otomatis akan mempengaruhi produksi kayu lapis Indonesia, (b) posisi Indonesia sebagai negara penghasil kayu lapis menempati urutan ke 2 di dunia sedangkan sebagai salah satu negara pengekspor kayu lapis di dunia ekspor kayu lapis Indonesia menempati urutan pertama, (c) faktor yang paling dominan dalam upaya untuk meningkatkan nilai ekspor kayu lapis Indonesia adalah faktor total produksi kayu lapis Indonesia dengan demikian semakin tinggi total produksi maka peluang untuk meningkatkan ekspor kayu lapis semakin besar juga, (d) pertumbuhan nilai ekspor kayu lapis Indonesia pada kurun waktu 5 tahun terakhir (1996-2000) mengalami kemerosotan dan kemerosotan ini masih akan terus berlanjut sampai dengan adanya kepedulian yang sangat tinggi untuk mengolah hutan sebagai sumber bahan baku Industri
The understanding of foods in Indonesian was the primary foods, that's mean is rice. Some problem to confront and to solved the rice needs, becouse the rice produck development was below than rice consumtion development that the reason of our Govetment policy to import rice for the sometime. The Centeral Kalimantan Province had meny land area of agicultura, that mean the potencial land area was high quantity but low in quality, on the other hand sum of people development was increase on positif growing that made consumtion effec gowing but the local rice production growing had fluctuation, the reason why the local rice production couldn't give the suply for local consurntion needs. This research to reach target for knowing about any factor to influence local rice consumtion on Central Kalimantan Yropince, to know about price effec with local rice consumtion, about local rice production ability to fulf'il local consumtion , about relation between local rice and import rice then the other food stuff, and to known about the local rice position with consumer perception. This research where to operate on Central Kalimantan Province, include vive distric and one midle town, the apply methode was analisys diskription where compilation data then to explainting. Variabel measurement on this research are local rice price (PL), import rice price (PD), cassava price (PU), wheat price (PT), corn price (PJ), public income (I), sum of people (N), and vive Dummy variable of distric location. The statement of research output are local rice consumtion by influence of local rice price, import rice price, cassava price, wheat price, public inconie, sum of people, and districk location, so year by year the local rice demanded was increase that the influencing by increased developing or additing of public income and sum of people. On the other side the increased of price local rice never give the effec condition of local rice demanded, but the increased of price import rice where give the positife influence of increasing the local rice demand, then the increased of cassavas price so give the positife influence to increasing the local rice demand, the contra situation of increased of wheat price where never give the influence of dinainicaly in local rice demand, but the corn price get significant influence of rice demanded. The ferfonnance of position and location of some distric on Centeral Kalimantan Province was significant and give the positif influence of increasing local rice demanded with, where meny delkren amoung some distric with midle town. The production of local rice on Central Kalimantan Province get only about 80 % of local consumtion needs
Kata Kunci : Agribisnis,Ekspor Kayu Lapis Indonesia